50 anys de la Flama del Canigó a Barcelona

15Jun2017

50 anys de la Flama del Canigó a Barcelona

La revetlla a Barcelona

La revetlla de Sant Joan, que se celebra el 23 de juny, és una de les festes populars més arrelades als Països Catalans. Foc, música, ball i coca en són els protagonistes. A Barcelona, un munt d’entitats organitzen revetlles populars als carrers i a les places, amb orquestres i ball, i, en alguns casos, amb fogueres.

Però enguany la Nit de Sant Joan a Barcelona està d’aniversari, perquè fa 50 anys que hi va arribar per primera vegada la Flama del Canigó. Era l’any 1967, en plena dictadura franquista, i el foc que agermana a tots els territoris de parla catalana va ser sorprenentment rebut pel batlle del moment, Josep Maria de Porcioles. Per això aquest 23 de juny recordarem aquesta efemèride amb un seguit d’actes ben especials que duraran tot el dia.

50 anys de la Flama del Canigó i Barcelona

La Flama del Canigó va arribar a Barcelona per primera vegada l’any 1967, un any després que s’encengués un Foc de Germanor al Coll d’Ares i que la Flama passés la frontera. La revista d’excursionisme “Cordada” del mes de setembre de 1967 se’n va fer ressò en un article titulat “Els Focs de Sant Joan Als Cims-1967” signat per Ernest Costa i que hem vist oportú transcriure un fragment per les seves aportacions i importància documental, ja que és l'única font escrita que de moment es disposa.

“Donada l’actitud contrària a l’encesa de focs per part de l’Ajuntament, vàrem descartar des d’un principi la celebració d’un foc al cim del Tibidabo. D’altra banda, els de Vic varen trobar també força dificultats per part dels organismes forestals per l’organització del foc al Matagalls, tal com s’havia pensat inicialment.

Per tant, es va creure que el millor seria fer la foguera de Vic a la Plaça Major, i a Barcelona, ja que no hi havia possibilitat de fer cap foc, donar com a final del recorregut de la flama procedent del Canigó, una plaça ben representativa de la ciutat, com és la de Sant Jaume, i fer-ne entrega a un representant de l’Ajuntament.

El divendres al vespre vàrem pujar a Vic a esperar els joves de Perpinyà que baixaven la flama a través de Coll d’Ares. Arribats a Barcelona vàrem tenir la sorpresa que es faria càrrec de la flama, el mateix alcalde de la ciutat. Un cop a la Via Laietana, una eixerida noia rossellonenca va prendre la flama i, escoltada per dos joves, els tres vestits de blanc i amb una torxa encesa cada un, varen anar a peu fins a l’entrada de l’Ajuntament, on els esperava el senyor Porcioles, enmig de la sorpresa de la gent que passava, doncs no hi havia hagut temps de divulgar l’acte més enllà dels nostres cercles. Després d’unes paraules de benvinguda, l’alcalde va convidar als portadors de la flama a entrar a l’ajuntament, “a casa vostra”, va dir-los.”

Aquesta primera rebuda a l’Ajuntament de Barcelona va ser orquestrada per l’Intel·lectual i dinamitzador cultural Esteve Albert. Cal dir però que aquesta recepció hem de considerar-la un fet aïllat ja que no es repetirà, i la Flama del Canigó serà rebuda des de la semi clandestinitat fins l’arribada dels ajuntaments democràtics.

Quan les fogueres de Barcelona a partir dels anys 70 entren en una decadència constatable, minvant la seva presencia a la ciutat, és precisament quan irromp la Flama del Canigó.

La Flama del Canigó a Barcelona va canviar el concepte de foguera tradicional, donant-li nous missatges i una nova interpretació. Però sobretot, la Flama del Canigó va esdevenir un element conservador i recuperador de l’àmbit de les fogueres ja que les que s’han conservat i les de recent aparició estan directament lligades a aquest element.

2017: la Flama del Canigó a Barcelona

L'Aplec al Canigó 2017

El cap de setmana del 17 i 18 de juny se celebra l'Aplec al Canigó. Les poblacions fan arribar al cim del pic feixines de llenya que seran cremades la nit del dia 22. Aquest any una delegació integrada per persones de diferents equips de foc barcelonins i altres representants de la ciutat farà arribar al cim una feixa de llenya feta amb branquillons dels diferents barris de la ciutat, que cremaran junt amb el d'altres pobles i ciutats del país.

La Flama del Canigó arriba a l'Ajuntament de Barcelona

Aquest any 2017 i amb motiu de celebrar que la Flama del Canigó fa exactament 50 anys que visita la ciutat i després de ser rebuda al Parlament de Catalunya serà conduïda a l'Ajuntament de Barcelona. Un cop a la plaça de Sant Jaume entrarà a l'edifici de l'Ajuntament on serà rebuda al Saló de Cròniques per Jaume Collboni, tinent d’alcaldia de la ciutat. La rebuda comptarà amb la presència de l’excursionista i geògraf Ernest Costa que participà activament en l’organització de l’entrada de la Flama del Canigó a Barcelona l’any 1967. Posteriorment el foc del Canigó es reservarà solemnement a les dependències municipals, fins l’hora de l’inici de l’acte central a la tarda.

Rebuda de la Flama del Canigó a la plaça de Sant Jaume

La rebuda a la Plaça Sant Jaume anirà acompanyada de música de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i comptarà amb la presència de l'Àliga de Barcelona i els Gegants de la Ciutat. Mentre la cobla acompanya la vetllada, desenes d'entitats de la ciutat passaran a recollir la Flama per encendre les fogueres dels seus barris.

Herbes per tothom

L’Ajuntament de Barcelona obsequiarà els assistents a la festa de rebuda de la Flama del Canigó a la plaça Sant Jaume amb una planta de romaní. A més del foc i de l’aigua, les plantes –el romaní, la farigola, el fonoll, la falguera, la menta...- són un element essencial a la Nit de Sant Joan. I ho són des de molt antic. Són moltes les llegendes que tenen com a protagonistes les plantes i la Nit de Sant Joan.

La tornada als barris

Un cop els diferents equips de foc han agafat la Flama del Canigó del gresol de la plaça Sant Jaume comença el retorn als barris. S’inicien dos itineraris festius. Un itinerari es dirigeix en direcció Llobregat i l’altre en direcció Besòs escampant la Flama pels barris, on finalment encendrà les tradicionals fogueres.

Horari de l'arribada de la Flama a Barcelona

13:30 h: Arribada de la Flama a l'Ajuntament de Barcelona.

17:00 h: Actes previs a la rebuda de la Flama (sardanes i taller de castells)

18:20 h: Benvinguda.

18:30 h: Rebuda de la Flama.

18:45 h: Parlaments i lectura del missatge.

19:00 h: Inici del repartiment de Flames.

19:30 h: Fi de l'acte i sortida de les flames cap als barris.

Contáctenos

HORARIO DE ATENCIÓN:

Lunes a Jueves    09:30 - 18:00

Viernes                 09:30 - 14:00


Passeig de Valldaura 128, local.


08042 Barcelona

Tel. 932 769 100

Fax. 932 761 082

info@finquesmartinez.com


contactar