19Jun2015
La tarifa d'últim recurs (TUR) de gas natural baixarà entre el 2,5 i el 3% a partir del proper dia 1 de juliol, després d'enregistrar-se un descens en el cost de la matèria primera, de manera que encadenarà tres trimestres consecutius de baixades, segons fonts del sector.

En concret, s'estima que el cost de la matèria primera (CMP) caurà al voltant del 8%, tot i que encara falten uns dies perquè es tanqui el còmput dels diferents índexs (Henry Hub, NBP, Brent), que influeixen en ell .

Ahir, la dotzena subhasta semestral per a l'adquisició per part de les comercialitzadores d'últim recurs (CUR) de gas natural per al seu subministrament a tarifa es va tancar amb baixades de més del 29% en el preu del gas de base, que representa aproximadament un terç del cost de la matèria primera.

Per la seva banda, el cost de la matèria primera suposa al voltant d'un terç de la tarifa, mentre que la resta correspon al peatge i altres conceptes com impostos i marge comercial.

Amb aquest abaratiment, la TUR mitjana encadenarà tres trimestres consecutius de baixades. En el primer trimestre, el rebut es va reduir el 3,1%, mentre que en el segon va ser del 2,55%, de manera que el 2015 la baixada acumulat serà de al voltant del 8%.

Actualment, al sistema gasista hi ha més de set milions de clients que poden tenir TUR, dels quals 1,9 milions estan acollits a aquesta tarifa i la resta ha triat acudir al mercat lliure.